Btw-aangifte berekenen

De btw-aangifte moet binnenkort weer worden gedaan en jij ziet er als een boom tegenop. Hoe werkt dat namelijk ook alweer? Deze website is speciaal voor jou in het leven geroepen. Met dit artikel hopen we dat we jou uit de brand kunnen helpen, zodat je precies weet hoeveel je nog moet betalen of hoeveel je terug kan krijgen van de belastingdienst.

Inhoudsopgave

1. Waarover berekenen we de btw-aangifte?
2. Welke btw mag men terugvragen?
3. Hoe btw-aangifte cumulatief berekenen?
4. Een voorbeeld van de berekening
5. Veelgestelde vragen over de btw-aangifte berekenen

De eerste vraag die mensen vaak stellen is wanneer een bepaald btw bedrag moet worden opgegeven. Het is goed om te weten dat het antwoord op die vraag twee antwoorden heeft. De vraag is namelijk of mensen het factuurstelsel of het kasstelsel gebruiken.

Factuurstelsel: het gaat bij deze methode om de datum die op de factuur staat. In welk tijdvak dit bedrag staat, daarin moet het ook meegenomen worden in de berekening. Dit stelsel wordt voornamelijk gebruikt door bedrijven die producten of goederen leveren aan andere bedrijven.

Kasstelsel: bij deze berekening gaat het erom wanneer een bepaald geldbedrag (inclusief of exclusief btw) is ontvangen. De datum waarop het geld is ontvangen bepaalt in welk tijdvak de aangifte moet worden gedaan. Dit is de methode die vooral voor bedrijven die leveren aan particulieren wordt gebruikt.

Waarover berekenen we de btw-aangifte?

We berekenen de btw over de omzet van een product, niet over de winst. Het gaat dus om het totaalbedrag dat je een klant in rekening brengt. Hierover wordt een btw-bedrag berekend. Meestal zet men op de factuur het totaalbedrag en daarna ook het btw-bedrag, zodat het makkelijk is voor de boekhouder om het bedrag al dan niet met of zonder btw te vermelden. Voor de btw-aangifte is het noodzakelijk om alle btw-bedragen van de verkoopfacturen bij elkaar op te tellen.

Welke btw mag men terugvragen?

Bedrijven en ondernemers betalen btw over de goederen en producten die worden ingekocht om een bepaald ander product te leveren. Leveranciers van deze grondstoffen vermelden de btw op hun facturen, net zoals jouw bedrijf of onderneming het doorberekend aan de klant. Om te voorkomen dat mensen dubbel of zelfs driedubbel btw betalen, mag een bedrijf de btw van grondstofproducten of -goederen terugvragen bij de belastingdienst. Om de btw-aangifte te berekenen hoef je alleen de btw van de inkoopfacturen bij elkaar op te tellen.

Hoe btw-aangifte cumulatief berekenen?

Nu wordt het nog een stukje moeilijker. Het gebeurt namelijk ook wel vaak dat bedragen worden vergeten terug te vragen. Daarom moet de btw-aangifte cumulatief worden berekend. Dit is het verminderen van de btw-aangifte met de cijfers uit de voorgaande periode. We hebben in een andere uitleg op deze website ook al gesproken over het invullen van een btw-aangifte aan de hand van saldo’s op uiteenlopende grootboekrekeningen. Het gaat hier om optelsommen van over het gehele jaar, de cumulatieve cijfers.

Als dit allemaal heel erg moeilijk klinkt, maak je geen zorgen. We leggen het allemaal uit. Een ondernemer kan bijvoorbeeld aangifte doen over het vierde kwartaal. Je kan niet zomaar alle saldo’s van de grootboekrekening invullen, maar moet het per kwartaal berekenen. Niemand wil namelijk btw betalen over het hele jaar. Het is dus de bedoeling dat je van de totaalsom van het hele jaar de eerste drie kwartalen van de som aftrekt. Dan houd je het vierde kwartaal over.

Een voorbeeld van de berekening

Het is misschien nu nog een beetje abracadabra voor je en dat is heel erg logisch. Boekhouding, belastingaangifte en alles wat daar mee te maken heeft, is lang niet voor iedere ondernemer weggelegd. Laten we daarom maar eens een voorbeeldberekening bespreken. Stel, je hebt in één boekjaar deze omzet behaald:

  • € 100, - in het 1e kwartaal
  • € 500, - in het 2e kwartaal
  • € 20, - in het 3e kwartaal
  • € 80, - in het 4e kwartaal

Als het goed is, staat er op de grootboekrekening nu een omzet van € 700, - euro. Elk kwartaal heb je als ondernemer je omzet aangegeven en de btw betaald, zoals het hoort. Nu is het tijd om de btw-aangifte over het 4e kwartaal in te vullen. Niemand wil een bedrag van € 700, - invullen, want dan zou je btw betalen over het hele jaar. Je wilt alleen btw betalen over de omzet van het laatste kwartaal, waar de omzet staat op € 80, -. Om de omzet van het 4e kwartaal te berekenen, moet je de eerste drie kwartalen van de totale jaaromzet aftrekken. Dit principe geldt net zo goed voor het berekenen van de 1e, 2e en 3e kwartalen.

Als je als ondernemer deze berekening volgt, zorg je ervoor dat je niet onbedoeld extra btw betaalt over de voorgaande periodes. Het gebeurt namelijk weleens dat mensen correcties in de andere kwartalen doorvoeren. Als men de btw-aangifte niet correct berekend, kan zo’n correctie gelijk de hele berekening in de soep gooien. Het is overigens ook mogelijk om een eventuele correctie door te voeren in een suppletieaangifte of een correctie in de volgende termijn. Het corrigeren van een dergelijke fout in de volgende termijn mag alleen als het gaat om een bedrag niet hoger dan € 1 000, -.

Veelgestelde vragen