Marge BTW berekenen

Als ondernemer moet je soms snel even de marge BTW berekenen. Niet iedereen is handig met hoofdrekenen en zeker als er snel een beslissing moet worden gemaakt op de zaak, is het handig als er een website is waar je snel en eenvoudig een berekening kunt doen van de Belasting Toegevoegde Waarde. Bij ons op de website staat een makkelijk in te vullen formule, waarbij de rekenmachine zelf uitrekent wat de marge is van de belasting die je moet afdragen of terugvragen aan of bij de Belastingdienst.

  • Verkoop bedrag.

Handelen in margegoederen

Het is soms zo dat ondernemers handelen in margegoederen. Er hoeft dan geen BTW afgedragen te worden voor de volledige verkoopprijs. De 21 procent hoeft dus niet worden berekend over het gehele product, maar slechts over de winstmarge van een product. Het gaat hier zowel om het berekenen van de regeling als er in bulk of in individuele producten wordt gehandeld. De onderneming kan met deze regeling meer winst maken.

De berekening van het bedrag

Zoals je wel begrijpt, is het niet altijd makkelijk om de juiste formule tevoorschijn te toveren op het werk om het BTW berekenen sneller te laten doen gebeuren. Het is handiger om onze website te gebruiken. De 21 procent of 9 procent belasting die over een margeproduct wordt geheven, wordt eigenlijk alleen op het verschil tussen inkoop- en verkoopprijs berekend. Je hoeft dus alleen de inkoop- en verkoopprijs op te geven en het percentage de ene kant op of de andere kant op te berekenen.

Bij meerdere producten

Soms moet er een partij goederen worden gesplitst voor de verkoop van deze producten per stuk. Het is dan vrij lastig om te begrijpen wat het verschil is tussen de inkoop- en verkoopprijs. Er mag dan worden gewerkt met een vermoedelijke verkoopprijs. Reken de afzonderlijke goederen bij elkaar op en dan heb je de gezamenlijke prijs. De marge BTW berekenen kan nog best wel een moeilijke opgave zijn en het kan soms fout gaan. Dit heeft best wel effect op de welstand van een onderneming.